Talkoita

01.08.2015

Nyt kun ensimmäiset kunnon meripäivät ovat ohi ja "jälkiä peittelemme", laitan tähän jutun jonka kirjoitin päiviä varten:

Urheiluseuramme sopii hyvin vanhanajan markkinatapahtumaan, koska sen syntyvaiheet ajoittuvat 
1800-luvun loppuun ja virallinen perustaminen tapahtui 1906.
Ensimmäiset yleisurheilutelineetkin pystytettiin tuolloin kansakoulun pihalle ( 1990-luvulla kouluviraston piha ). Myös yleisurheilukenttä saatiin Raaheen 1914 sijaiten Raahelan vieressä, nykyisin se on Prisman paikoitusalue. 
Toiminta seuran alkuvaiheessa oli hyvin monipuolista; urheilun lisäksi Ponnistus järjesti iltamia, joissa varsinkin näyttämötoiminta oli keskeistä. Seuralla oli oma torvisoittokunta, sauvavoimistelua ja kaunomarsseja. Erityisesti ihailua herättivät onnistuneet pyramidit. 
Förstamain viettoon kuului mm. isonlinnan peli. Se oli eräänlainen pesäpallon esimuoto.
Iltamissa esitettiin myös painia näytösluontoisesti ja talvisin oli lähes joka viikonloppu hiihtokilpailut. Myöhemmin mukaan tuli mm. jääpallo ja jalkapallo. 
Hieman veteraanien muistoja:
* Raahen Seutu kirjoitti 1906, että Ponnistuksen iltamiin jotkut pyrkivät tulemaan kyökkiin johtavan oven kautta. Tällä tavalla välttyi 50 pennin pääsymaksusta. Tätä paheksuttiin ja pyydettiin lehti apuun. 
* Ponnistuksen Heikki Kurola oli kova poika hiihtämään. Eräisiin kilpailuihin hän tuli hiihtäen Siikajoelta ja voitettuaan hiihti kotiin välittömästi. Myöhemmin kun Kurolalla ei ollut junalippuun varaa, hän hiihti Tampereen kisoihin ja sieltä takaisin. Kilpailun tuloksesta ei ole tietoa.
* Painiharjoittelujen jälkeen hiki poistettiin iholta pesemällä lumella.
* Yksi nimeltämainitsematon jalkapalloilija otti osaa myös yleisurheiluun. Pattijoella pidetyissä kilpailuissa hän oli johdossa 100 metrillä kalkkiviivoille saakka, mutta lainaksi saadut urheiluhousut pettivät ja hän jäi toiseksi housujaan pidellen. 
* Jääkiekkoakin harrastettiin. Maalivahdiksi laitettiin se, jolla oli huonoimmat hampaat. 
* Raahelan kentällä pelattiin ystävyysottelua. Kun joku oululainen kolhaisi RaaPo:n pelaajaa, niin Raahelan vahtimestari ei katselijana kestänyt, vaan meni kentälle ja huitaisi lyöjää. Innokkaana penkkiurheilijana tunnettu poliisimestari sanoi lyöjälle: " Oikein teit."
Nykyinen Raahen Ponnistus on vaihtanut lajia. 1990-luvun puolivälissä jalkapallon tilalle tuli Raaheen
uusi, laajalti Suomessakin suosiota saanut salibandy. Sitä oli aiemmin pelattu eritoten Ruotsissa.
Seura on tarjonnut monille raahelaisille tytöille kuin pojillekin mahdollisuuden joko pitää kuntoaan yllä tai harjoitella ja pelata huippu-urheilusuuntaisesti. Järjestämme toimintaamme edelleen ihan pienistä kerholaisista aikuisiin periaatteilla 
* toisen ihmisen kunnioittaminen
* terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen
* vastuu kasvatuksesta
* oikeudenmukaisuus
Harjoittelu, valmennus, tilojen vuokrat ym. aiheuttavat kuluja. Pyrkimyksemme on ollut pitää toimintamaksut mahdollisimman alhaisina että edelleenkin niistäkin perheistä joiden tulotaso on syystä tai toisesta alhainen, voitaisiin osallistua toimintaamme.
Tervehdimme ilolla Pooki flakkaa -tapahtumaa ja toivomme sille kaikkea hyvää! Olemme osaltamme tukemassa tapahtuman onnistumista. 
rlv

 

31.05.2017Kannanotto
31.05.2016Sarjakauden päätös
01.08.2015Talkoita