Kannanotto

31.05.2017

RaaPolaisen näkökulma salibandyasiaa sisältävään lehtijuttuun: 
 
Aamun lehti tiesi kertoa muutoksista Raahen salibandykartalla.
Lehden toimittaja varoitti asiasta eilen iltapäivällä.
 
Tiedotteen mukaan Raahessa miesten 5. divaria pelaava Tempo ilmoittaa seitsemästä joukkueesta tulevalla kaudella??
Tempolla on vuoden verran ollut yksi varsinaisen salibandyuransa lopettanut miesten joukkue.
 
Jos hieman purkaa juttua, löytää mielenkiintoisia piirteitä.
Ensiksi historiasta sen verran, että lajin Raaheen 90-luvulla toi RaaPo.
Tie tähän päivään ei ole ollut helppo; harjoitustilojen rajallisuus ja niiden hinnat, lajituntemus valmennuksen näkökulmasta, pelaajamateriaali, toiminnan rahoitus sekä ilmaisen työn tekemisen halukkuus ovat olleet jonkinasteisia kompastuskiviä. Sitä ne tulevat olemaan edelleenkin pelattiinpa Raahessa minkä otsikon alla tahansa. 
 
Lähdimme aikoinaan siitä ajatuksesta, että tarjoamme hyvän vapaa-ajan harrastuksen juniori-ikäluokista aikuisiin joko harrastus- tai kilpasuuntaisesti. Näin olemme tehneet. 
 
Jossain vaiheessa kartalle tuli Lapaluodon Juniorit. Heillä oli pelkästään miesten joukkue. Sitten tuli myös As Moon. Onni ja autuus saavutettaisiin vain näissä joukkueissa, niin luultiin. 
 
Voisin kirjoittaa pitkästi ( ehkä sen vielä teenkin ) mm. alkoholin ja urheilun yhteensopivuudesta, siitä kuinka näiden joukkueiden valmentajat kertoivat pelaajien maksamattomista maksuista ja toiveista päästä RaaPo:n alaisuuteen. 
 
Nyt ovat molempien joukkueet kuolleet. Ei auennut pelaajillekaan taivas. 
 
RaaPo:ssa on ollut mahdollisuus pelata sen historian aikana niin korkealla kuin rahkeet ovat riittäneet. 
 
Parhaimmillaan miesten joukkue pelasi 2. divaria, kun valmentajana oli huippuvalmentajakoulutuksen suorittanut henkilö. 
 
RaaPo:ssa on voinut myöskin kouluttautua niin pitkälle kuin on halunnut. Koulutusta valmennukseen on tuotu paikkakunnallekin, että tieto-taito leviäisi mahdollisimman laajalle. 
 
RaaPo on käyttänyt apuna HV:n harjoitteita, sekä Ruotsissa ja Suomessa + maajoukkueissa MM-tasolla pelanneiden pelaajien/valmentajien tietämystä niin fysiikan kuin pelaamisen suhteen.
Lukuja ja yksityiskohtia:
 
*Perustason valmentajakoulutus paikallisesti maksaa 2800 e. 
 
*Yksilökoulutus ykköstasolla maksaa 890 - 2900 euroa + matkakulut. 
 
*RaaPo on noudattanut toiminnassaan tasa-arvon periaatteita; toimintaa on järjestetty naisille
 ja junioreillekin. Esimerkiksi puulaakiturnausten suhteen on muualta tullut ehdotusta, että mukaan
 ei otettaisi naisia. Olemme kuitenkin turnauksiin aina varanneet naisille oman lohkon. 
Junioritoimintaa on tarjottu eri ikäryhmiin.
Puulaakiluonteisia junnuturnauksia on järjestetty ja kutsuttu mukaan niitä pelaajia, jotka käyttävät harjoitteina lajiamme. Hyvää yhteistyötä teimme mm. Tero Mäkelän ollessa PattU:n junioripäällikkönä. 
Yhteistyö on kelvollista silloin, kun aikuiset ovat avarakatseisia, eivät 
tee myyräntyötä tai pyri vetämään mattoa alta, vaan ymmärtävät että nuorten kasvuun tarvitaan mahdollisimman paljon "tervepäisiä" aikuisia lajista kuin lajista. 
 
*RaaPo:ssa on pyritty hinnan nousuista huolimatta pitämään maksut mahdollisimman alhaisina 
( kannattaa vertailla mitä muualla maksaa ), että vähävaraisillakin on ollut mahdollisuus olla mukana.
Se on toimintamme yksi kulmakivistä. 
 
*Pelaajilla tai lasten vanhemmilla on ollut tilaisuus hankkia toimintamaksun kattamiseen rahoitusta muutenkin; olemme tarjonneet vuosittain erilaisia talkoita  ja opastusta sekä materiaalia on ollut saatavissa kummipelaajuutta ajatellen. 
 
*Seuran toimihenkilöt ovat tehneet maksutta erilaisia talkoita kattaakseen toiminnasta aiheutuvat kulut, myös pelaajat ovat voineet kattaa osan toimintamaksustaan talkoilla. 
 
*Olemme antaneet pelaajille mahdollisuuden pidempäänkin maksusuunnitelmaan, joten pienenkin maksun on voinut suorittaa osissa. 
 
Ongelmakohdat: Lähietäisyydellä on kolme isoa salibandyseuraa ( OLS, Merikoski, LNM ) ja sieltä on pidetty tiiviisti yhteyttä pelaajahankintoja ajatellen. Sitä tullaan taatusti tekemään jatkossakin. Mm. Ruukissa oli jossain vaiheessa parikin joukkuetta ja hyviä pelaajia, jotka sitten Oulu nielaisi. Nyt ei mitään. Pyhäjoella ei ole saatu pystyyn yhtäkään joukkuetta. 
 
Kun paikkakunnalla ei ole jatko-opiskelupaikkoja puhumattakaan työpaikoista, pelaajat hakeutuvat ammattikoulun ja lukion jälkeen muualle.
 
Näkemykseni mukaan uusi rakenne johtaa siihen, että pelaajia tippuu taas tyhjän päälle, koska toimintaa voi pyörittää vain riittävän isoilla joukkueilla. 
 
Aikoinaan RaaPo:sta eräät tahot halusivat viedä jalkapallon. Perusteeksi esitettiin tason nostaminen ( se ei ollut todellinen syy ). Kaikki tietävät miten on käynyt. 
 
Kun tiedämme tarkkaan Raahen salibandyn pelaajien määrän, herää ajatus että mistä Tempossa pelaajahankinnat pyritään tekemään? 
Suurisuuntaisia suunnitelmia on vuosien saatossa kantautunut korviin; kuinka jutut pitää hoitaa "ammattimaisesti" ja nimikkeet ovat olleet itse toimintaa tärkeämpiä "valmennuspäällikkö", "GM" jne.
Puhetta on riittänyt, käytännön toimijoita vähemmän. Toivottavasti yksittäinen pelaaja; mies, nainen tai lapsi ei jää jalkoihin! Pahaa pelkään koska kaikki viittaa siihen! 
 
Salibandyliitto on kirjannut ohjelmiinsa "reilun pelin periaatteet".
 
Love the Way You Play! 
 
Ritva Liisa Virnes

********

 
31.05.2017Kannanotto
31.05.2016Sarjakauden päätös
01.08.2015Talkoita